Riso Fritto
Cinta Rasa

Cinta Rasa

Via San Francesco Da Paola 9, 10123 Torino Italia, Italy

Pollo • Carne • Sushi • Dessert


"Conosco la cucina asiatica. L'ho sperimentata in lungo e in largo. Certo, non posso vantarmi di essere esperta di quella strettamente indonesiana, ma di quelle limitrofe sì. Amo l'esplosione di sapori precisi e di profumi inconfondibili che contraddistinguono quella specifica area del mondo, immensa, ma eppure talmente contaminata da generare similitudini, in ogni piega e in ogni differenza. Cina, dall'estremo nord all'estremo sud, per passare alle regioni centrali; Corea, l'una e l'altra; Giappone, che non è affatto il sushi che ci viene propinato per moda e poi il favoloso sud est asiatico, Thailandia, Laos, Cambogia, per finire in Malesia. A mio modesto parere, nonostante i chilometri percorsi, in tutte queste cucine, seppur così diverse, c'è sempre un comune denominatore. Riconosci al primo assaggio (alla prima annusata, al primo sguardo) che un piatto arriva da là, e non da una qualsiasi altra parte del mondo. Dopo questa premessa, approdo a Cinta Rasa, che è un piccolo locale nel cuore di Torino, raccolto, intimo e grazioso. Musica giusta e luci giuste, che allietano la serata. L'atmosfera è perfetta. Il menù propone piatti che rimandano, a partire dai nomi, a luoghi magici di innegabile fascino ... le aspettative sono grandi! Ma, già dai profumi che si diffondono dalla cucina, qualcosa non convince al cento per cento. Non parlo dell'odore di fritto, per carità! Quello, per fortuna, non perviene, in quanto qui è tutto cotto al vapore. Da questo punto di vista: perfetto! Ma così come non giunge il fritto, così non si sprigionano sentori di coriandolo, lemongrass, combava, peperoncino e delle varie spezie che dovrebbero annunciare la vera profonda cucina asiatica, per poi scomparire nel piatto, vinti da sapori così diversi dai nostri, magari a tratti ostici, ma estasianti, magia nuova nel naso e sul palato. Qui non è così. Quel mondo lontanissimo non si annuncia e non consegue nel piatto. Cibo buono, molto buono, dalla carne al pesce alle verdure alle zuppe, con materie prime ottime, ma la trama del film si svolge a Torino, tutta a Torino, solo a Torino, e scorda la storia che vorrebbe raccontare."

Curry Co

Curry Co

Via Giuseppe Verdi, 45/a, Turin, Italy, Altessano Italia

Curry • Caffè • Panini • Porta Via


"Intrigued by the many positive reviews, I decide to give it a try. Small place, a few tables outside but at most a table is always free in about ten minutes of waiting. I order a Green curry, it is served with rice and you can also take a half portion. The taste is good but it is made with a ready-made green curry, a paste/cream that can now also be found in supermarkets. They put peppers and courgettes never found in a Green curry. Very liquid, the coconut milk is barely noticeable. Second course was a classic pad thai that I left 3/4 of the way through. Of the original dish there is only rice linguine, unfortunately the sauce which should be Thai instead has tomato puree which really shouldn 't be there. The original dish is spicy, served with sautéed vegetables, peanuts, sugar and lemon added when serving, there is only lemon on the plate. Basically they are rice linguine sautéed with some bean sprouts and cabbage. First of all, I wonder if they have ever eaten a Thai dish in the kitchen/property and the answer is definitely NO and also how customers can give such a high rating. The luck of this place is the customers, more than 90% of whom are students under 25 from the nearby faculty, who know very little about Thai cuisine. Final thoughts: Small place suitable for kids who want to try something different at a low price, but don 't say you 've eaten Thai Food. The word Thai cuisine should be removed because there really is nothing Thai about it. Not suitable for those familiar with Thai cuisine. In Turin there are other small Street Food places where you can really find the flavors of Thai cuisine. Rejected Update : I have lived in Turin for dozens of years and travel around the world, I think that orientation is not my problem and therefore knowing if I have been to one restaurant rather than another. As long as it lives on reviews from 20-year-olds who don 't know Thai cuisine, it will always have 5*. You also need to be able to deal with those who really know that cuisine (church connoisseurs and travellers) but who are certainly not the restaurant 's target audience. The owner is certainly in good faith but evidently does not eat or is present in the kitchen, otherwise he would not have been able to respond like that. At this point I can only invite the owner to check what is happening in the restaurant and verify for himself what I have written. I repeat: excellent place for beginners without too many pretensions to Thai cuisine, not suitable for those who know it"